Több nő kell a politikába!

Több nő kell a politikába!

2023. febr. 14. 15:19:51 UTC
Több nő kell a politikába!

Egy olyan világban, amely a történelem legsúlyosabb kihívásaival néz szembe, elengedhetetlenek a változatos perspektívákon alapuló friss ötletek. Hiszen hogyan hihetjük el, hogy ellenálló és virágzó társadalmat fogunk építeni anélkül, hogy figyelembe vennénk a lakosság felének nézőpontját?

Az Európai Bizottság is egyetért azzal, hogy a férfiak és nők egyenlő részvétele a döntéshozatalban „előnyökkel jár az EU gazdasági növekedése és versenyképessége szempontjából”.

Hogyan befolyásolják a nők a politikát?

Bár nem tudunk egyértelmű ok-okozati kapcsolatot teremteni a nemek közötti egyenlőség és a progresszív politika között, összességében elmondható, hogy a nők jelenléte az önkormányzati képviselő-testületekben felgyorsítja például az állami gyermekgondozás kiterjesztését – ez pedig kulcsfontosságú eleme annak, hogy több nő vállalhasson munkát és így nőjön a gazdasági versenyképesség.

Ezen túlmenően, a nők olyan politikai területeken, mint a külpolitika és a védelem, olyan megközelítéseket vezethetnek be a diplomáciába, melyek az együttműködésen alapulnak, és inkább a fejlődésre, mint a terjeszkedésre összpontosítanak.

De a valóság az, hogy a nők nagymértékben kisebbségben maradnak minden politikai szférában. Az EU-ban a nemzeti kormányok képviselőinek valamivel több mint 30 százaléka nő – mely átlag például a svédországi 46 százalékból és a magyarországi 13 százalékból áll össze. Eközben az európai parlamenti képviselők 39 százaléka nő.

Mit tesz a Volt a nemi egyenlőségért?

A Volt fontosnak tartja, hogy a férfiak és a nők egyenlő arányban legyenek jelen a jelöltlistákon. A 2023-as hollandiai tartományi választásokon a Volt vezető jelöltjeinek többsége például nő lesz.

Ezen túlmenően a Volt saját belső szervezeti struktúráján belül is a nemek közötti egyensúly biztosítására törekszik. Alapszabálya szerint a Volt központi bizottságának nemi arányban kiegyensúlyozottnak kell lennie, míg az európai csapatban minden vezető pozíciót meg kell osztani egy férfi és női (illetve nembináris) Volt tag között.

Bevonni a nőket a politikába, amikor a politika ezt nem akarja

De több nőt bevonni a politikába nem olyan egyszerű, mint a jelöltkvóták bevezetése. Jelentős strukturális és kulturális akadályok állnak a nők részvétele előtt, ideértve például a gyermekgondozással, a képzéshez való hozzáféréssel kapcsolatos kérdéseket, nem beszélve a társadalom minden szegmensét, de különösen a politikát erőteljesen befolyásoló sztereotípiák hatását.

Csatlakozz hozzánk, hogy együtt dolgozhassunk egy kiegyensúlyozottabb politikáért és egy kiegyensúlyozottabb országért, ahol fajsúlyos és befolyásos női politikusok tesznek azért, hogy a nők nézőpontja is érvényesülhessen a politikai vitákban!

A cikk írója: Kate Fistric, az illusztráció a Nightcafé mesterséges intelligenciája segítségével készült.