Lépj be egy pártba, építsük a demokráciát!

A demokráciát pártok játsszák. Miért is lesz valakiből miniszterelnök? A közhiedelemmel ellentétben elsősorban nem azért, mert a legtöbb választó rá adta a voksát, hanem azért, mert a folyamat legelején pártjának tagjai őt jelölték a miniszterelnök-jelölti posztra.

Tenni kell azért, ha jobban szeretnél élni

Ha szeretnél egy jobb országban élni, akkor három választásod van: vagy elköltözöl egy boldogabb országba, vagy pénzzel támogatod azokat, akik az ország jobbításán dolgoznak, vagy pedig személyesen is részt veszel a közélet alakításában. Mivel mi azon dolgozunk, hogy Magyarország még jobb hely legyen, ezért az első opciót kizárjuk – de mi a helyzet a másik két lehetőséggel?

Pénzbeli támogatás hiábavalósága

Adófizetőként komoly összeggel finanszírozod a jelenleg kormányzó kisebbségi csoport hatalmon maradását, hiszen ők sok-sok adóforintot költenek el saját maguk népszerűsítésére. Egy ugyanilyen nagyságrendű összeget egy átlagember nem szívesen fordítana még pluszban az ellenzék támogatására is. Ha tehát pénzzel támogatod valamely, nem hatalmon levő kisebbség országjobbító munkáját, azzal valószínűleg csak részben tudod kiegyensúlyozni a fennálló aránytalanságot. Ha pedig szíved szerint a kormányzó pártot támogatnád valamicske pénzzel, azzal csupán homokot vinnél a Szaharába.

A legtöbb mit adni tudsz

Van azonban egy olyan érték nálad, amit pénzben nem lehet kifejezni: ez pedig a hitelességed. Amelyik politikai pártnak odaadod ezt a felbecsülhetetlen értéket, az nagy előnyre tehet szert.

Ha egy közéleti kérdéssel kapcsolatban elmondod a véleményed egy társaságban vagy a közösségi médiában, az sokkal többet jelent, mintha szóról-szóra ugyanez a vélemény egy plakáton vagy egy fizetett hirdetésben jelenne meg.

Ahogy egy párt halála, ha már látszólag nem érdekli az embereket, egy előadás halála, ha üresek a széksorok, és egy tüntetés halála pedig ha alig lézengenek az emberek a téren. Mivel hazánkban nincs akkora hagyománya a politikai demonstrációknak, ezért különösen fontos lenne, hogy egy adott ügy érdekében minél többen felálljanak a fotelből.

De miért éppen egy párt?

Mivel a párttagság sokak számára majdnem annyira tűnik vállalhatónak, mint pénzért szexuális szolgáltatásokat nyújtani, ezért az emberek különösen nehezen szánják el magukat arra, hogy csatlakozzanak egy párthoz. A szocializmus alatt sem feltétlenül az országjobbító szándék miatt lettek párttagok az emberek, és a rendszerváltás után sem alakult ki kifejezetten egy, a társadalmi felelősségvállaláshoz és önkéntességhez köthető pozitív kép a párttagsággal kapcsolatban.

Bár számos mozgalom és civil szervezet működik, mely a maga módján mind nagyban hozzájárul az ország élhetőbbé tételéhez, van azonban valami, amit ők nem tehetnek: nem indulhatnak el parlamenti választásokon. Ha tehát gyökeres változásokat szeretnél elérni, akkor egy politikai pártot kell támogass, amely ki tudja használni az országos és európai választásokban rejlő lehetőségeket üzeneteinek terjesztésére, és egy működő demokráciában a parlamenti munkában is részt tudna venni.

Apró lépésekkel előre

Illúzió lenne azt gondolni, hogy hipp-hopp megváltozhatnak a politikai erőviszonyok, vagy hogy a közbeszéd jelenlegi állapotában sikerülhetne sokakat meggyőzni arról, hogy változásra van szükség; netán azt, hogy egy állampárt választásokon legyőzhető lenne. Azonban sok-sok apró lépéssel el lehet mozdulni ebbe az irányba. Ha mást nem is nagyon tehetünk, de miért ne tennénk legalább ezt meg?

Nem kell mindjárt tehát óriási dolgokra gondolni: már önmagában az, hogy belépsz egy pártba, és befizeted a tagdíjat, az egy pozitív visszajelzés a többi tagnak. A te tagságod segítség a szervezeti fejlődésben, még akkor is, ha ezen túl semmilyen aktív szerepet nem vállalsz. 

A következő lépés az, hogy részt veszel a párt belső életében: ezzel nem csak a párt programját formálhatod, de szavazataid arra is hatással lehetnének, hogy kik töltsék be a párt vezető pozícióit, kik induljanak a választásokon, és végső soron kik képviseljék a te kisebbségi csoportod érdekeit és értékeit a politikában.

Többet segít, persze, ha havonta egy-két órát rá tudsz szánni arra, hogy megjelenj a párt rendezvényein, vagy hetente pár órában ingyen dolgozzál egy-egy feladaton, vagy akár valamilyen állandó, önkéntes funkciót vállalj.

Ahhoz, hogy párttag legyél, illetve aktivistaként vagy önkéntesként segítsd egy párt munkáját, nem kell feltétlenül az, hogy politikusként, vagy a párt alkalmazottjaként képzeld el a jövőd. A 17,5 milliós Hollandiában például 379 ezer tagja van a különböző parlamenti pártoknak. A holland Volt 12,5 ezres tagságával a kisebb pártok közé tartozik, de Magyarországon egy ekkora tagságot sok parlamenti párt is megirigyelhetne. 

Kötelesség saját magaddal szemben

Ahogy tehát minden nap megmosod a fogad, ugyanúgy kellene folyamatosan és aktívan tenned azért, hogy holnap egy jobb helyen élhess. A közéleti aktivitás eredendően egy alapvető európai, polgári érték. Nem véletlen azonban, hogy a politikai élet jelenlegi szereplői közül csak keveseknek érdeke erre bátorítani az embereket, hiszen akkor még az is előfordulhatna, hogy az új tagok szava a régiek számára kevésbé kényelmes irányba vigye a pártot.

Szabadidődben ugyan számtalan civil kezdeményezést segíthetnél, azonban ezek egyike sem tud részt venni az országos és az európai politikában úgy, ahogy egy parlamenti párt. Ezért lenne jó, ha te is belépnél egy olyan pártba, mely hozzád a legközelebb áll, és neked a legszimpatikusabb – ezzel is hozzájárulva a demokrácia visszaállításához.